Najważniejszym lokalnym produktem Ziemi Kluczborskiej jest miód. Ze wspaniałomyślności natury korzystano tu od wieków, trudniąc się właśnie hodowlą pszczół i produkcją miodu. Tutejsze tereny mają ogromne pszczelarskie tradycje. Stąd pochodzi ksiądz dr Jan Dzierżon, najsławniejszy polski pszczelarz – odkrywca partenogenezy pszczół. Jemu i jego pracy poświęcone jest kluczborskie muzeum.
W pobliskim Maciejowie znajduje się Pasieka Zarodowa, gdzie ks. Dzierżon spędził ostatnie 20 lat swojego życia. Można tu spróbować różnych odmian pysznego kluczborskiego miodu. W powiecie kluczborskim zbiera się głównie miód wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy i spadziowy. Każdy z nich posiada wyjątkowe właściwości smakowe, lecznicze i odżywcze. Jeden może być bardzo słodki, inny intensywnie pachnący, jasny, kremowy lub ciemny, ale każdy jest smaczny i kryje w sobie tajemnicę oraz unikalne smaki natury. Kosztując go możemy nawet zimą wrócić do kwitnącej lipy, pachnącej akacji i kwiecistych łąk. Kluczborski miód jest wyjątkowy. Wzmacnia serce, koi nerwy, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne, świetnie sprawdza się jako kosmetyk.
Miód i mleko stały się inspiracją do utworzenia Szlaku Kulinarnego Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej „Miodowo-mleczne smaki”. Skupia on restauracje bary, gospodarstwa agroturystyczne i inne obiekty prowadzące działalność gastronomiczną serwujące potrawy, które powstają na bazie miodu i mleka.
Na szlaku znajduje się 29 obiektów oznakowanych specjalnymi tablicami ze znakami QR, które odsyłają turystę - klienta wyposażonego w smartfona do strony internetowej obiektu i potrawy, którą serwuje. Na łasuchów czekają np. sernik miodowy z musem malinowym, miodowa kaczka czy królik w sosie miodowo-musztardowym. W naszym gospodarstwie mozecie posmakować królika w miodzie. Mniam!
zobaczcie tutaj »